Waterschap Hollandse Delta merkt weinig van de hoge waterstanden die in Zuid- Oost en Midden-Nederland voor overlast zorgen. Het water in de rivieren staat wel wat hoger dan normaal, maar er zijn geen extra maatregelen nodig.

De belangrijkste reden is dat er geen noordwesterstorm is, waardoor het water vanuit de zee niet wordt opgestuwd. Het overtollige water kan ongehinderd via het Haringvliet en de Nieuwe Waterweg naar de Noordzee stromen.

Meer ruimte voor water

Daarnaast worden de ‘watergolven’ uit België en Duitsland naarmate ze dichter bij de kust langzaam lager, omdat er meer ruimte is voor het water. Rijkswaterstaat heeft de stuwen in de rivieren vorige week al opengezet waardoor het water goed kan doorstromen. Bovendien werpen de projecten Maaswerken en Ruimte voor de Rivier hun vruchten af. Beide projecten zorgen voor meer opslagruimte in de uiterwaarden voor het water, dat vanuit Duitsland en België ons land binnenstroomt. 


Kaartje

Op het kaartje onderaan deze pagina kun je zien of er ergens in Nederland sprake is van verhoogde waterstanden. De dijken langs de rivieren in het gebied van waterschap Hollandse Delta zijn voorbereid op veel hogere waterstanden dan nu het geval is.
 

Hoog water in de rivier