Enkele keren per jaar verschijnt Droppie Water op onze maandelijkse informatiepagina in de huis-aan-huisbladen. Hij vertelt daar over de werkzaamheden van het waterschap. In duidelijke strips laat tekenaar Robert van der Kroft (jaargang 1952 en tekenaar van o.a. Sjors en Sjimmie en van Claire) zien wat waterschap Hollandse Delta doet aan waterbewustzijn.

Droppie Water zuinig met energie

In 2020 is Droppie Water de mascotte van het sportteam van Hollandse Delta tijdens de Roparun. Rotterdammer Robert van der Kroft over de geschiedenis van Droppie Water.

“Het eerste stripje van Droppie Water verscheen in 1981 in het Rotterdamse huis-aan-huisblad De Havenloods en tekende ik in opdracht voor het Hoogheemraadschap van Schieland. Het was nog in zwartwit getekend en vertelde over het schoonmaken van afvalwater”, herinnert Robert zich, “Ze vonden het zo leuk dat ik een jaar later een boekje over Droppie Water kon tekenen. Dat boekje heette toen Droppie Water in Schieland en vertelde over de reis van het afvalwater.”

Een tweede boekje, getiteld Droppie Water en de reis van het regenwater, volgde en daarna ging het snel. Robert: “Andere waterschappen vonden het een leuk initiatief en dus verschenen er boekjes van Droppie met titels als Droppie Water in Limburg en Droppie Water en de Hollandse Eilanden. Allemaal hetzelfde verhaal, maar met een andere titel. Ze werden op scholen uitgedeeld. Na tien jaar waren er al een miljoen boekjes verspreid. Nu ligt het totale aantal rond de drie miljoen. Droppie Water is het grootste succes in mijn carrière.”

Ambassadeur

De Unie van Waterschappen had het stripfiguurtje Droppie Water ook ontdekt en sindsdien heeft de Unie nog drie titels van Droppie Water uitgebracht. En nog steeds is Droppie Water een fantastische ambassadeur voor de waterschappen. En niet alleen in Nederland, volgens Robert: “Droppie is ook op de Antillen gesignaleerd en er is zelfs een Egyptische versie van Droppie Water en de reis van het afvalwater. Dat boekje werd gespiegeld gedrukt, omdat ze van achteren naar voren lezen. Ik moest de Arabische letters natekenen. Er was ook nog belangstelling uit Turkije en Noorwegen, maar dat is op niets uitgelopen. Droppie Water kent nu vele vormen. Zo is er in Weizigt in Dordrecht een Droppie Water-fontein met Droppie stoeptegels voor de route. En Tiel kent een Waterplein met Droppie en Tiels Flipje.”

Fiets

“Volgend jaar komt een hertekende versie van De reis van het afvalwater. Het oude deeltje is uit 1982 en er staan dingen in die niet meer kloppen. Zo werd er nog verteld dat het slib gebruikt werd om over het land te strooien. Er is één nadeel aan Droppie Water en dat is dat hij geen lichaam heeft. Hij kan niet op een fiets zitten, dat kan ik niet tekenen”, bekent de striptekenaar tot slot.