Binnenkort is het gat in de Wieldrechtse Zeedijk weer dicht. De dijk moest open voor het aanbrengen van een nieuwe duiker. Via de nieuwe verbinding kan er aanmerkelijk meer schoon water uit de polder de stad in stromen. „Wat er nu ligt is maar een muizengaatje”, zegt Gerrit Slijkhuis van waterschap Hollandse Delta.

„We sturen het water uit de Dordtse Biesbosch via deze ‘watertunnel’ dwars door de wijken Sterrenburg, Dubbeldam en de Dordtwijkzone”, legt Slijkhuis uit. „Uiteindelijk komt het dan via gemaal Stadspolders in het Wantij terecht.”

De nieuwe duiker die nu in de Wieldrechtse Zeedijk ligt is ruim 30 meter lang en overal 2.10 meter breed en 2.10 meter hoog.

Waterkraan

De Dordtse Biesbosch zal in de toekomst fungeren als een soort waterkraan. „Nergens in Dordrecht vind je schoner water dan hier.” De waterkraan moet ervoor zorgen dat het water in de singels beter doorstroomt. Dat is goed voor de waterkwaliteit.

Overigens zal niet al het water uit de Biesbosch naar de stad gaan. Een deel is bestemd voor de landbouwgebieden in de polder en een ander deel voor de natuurgebieden. Slijkhuis: „De Biesbosch is dus echt een hoofdkraan die het water verdeelt.”

Klimaat

Maar ook in periodes van droogte en als er veel regen valt, is de waterstand beter te regelen. „Op die manier passen we de stad weer een stukje aan op veranderingen van het klimaat.” De nieuwe duiker vormt een mooi begin.

De komende jaren zullen waterschap en gemeente Dordrecht nog verschillende aanpassingen doen en maatregelen nemen, voordat het water van de Nieuwe-Merwede door de stad naar het Wantij stroomt.

Naar verwachting gaat de Wieldrechtse Zeedijk medio april weer open voor het verkeer. 

Duiker in de Wieldrechtse Zeedijk