Op dinsdag 8 februari, in de Week van de Circulaire economie, presenteerden dertien ondernemers uit de watersector in BlueCity een regenwaterwet. Een actieplan om wet- en regelgeving aan te passen, zodat het makkelijker wordt om regenwater als grondstof te gebruiken.

De aanleiding voor deze regenwaterwet is een Regenwater als Grondstof Hackaton (ontwerpwedstrijd) ingezet door BlueCity, een voorbeeldstad voor de circulaire economie in het voormalige zwembad aan de Maasboulevard in Rotterdam. Jaarlijks verspilt BlueCity 2.900 m3 regenwater omdat het schone regenwater rechtstreeks van het dak het riool instroomt. Op veel plekken in Nederland wordt regenwater op deze manier afgevoerd, onder andere omdat opvang en toepassingen organiseren nu nog duurder is dan de huidige aansluitingen op het bestaande drinkwaternet. BlueCity organiseerde de hackathon om tot een oplossing te komen. De gepresenteerde wet maakt de drastische verandering mogelijk die nodig is om initiatieven op het gebied van regenwatergebruik echt op te schalen.

" Al decennia werkt mijn bedrijf aan groene oplossingen die passen binnen de grenzen van de planeet. Ons werk heeft vaak de media gehaald en zorgen door heel het land en daarbuiten voor structurele vergroening. Nu is het tijd rijp dat zulke projecten geen uitzonderingen meer zijn, maar dat water vasthouden en toepassen voor groen en verkoeling overal in Nederland gaat plaatsvinden, als oplossing voor verhitting en biodiversiteit herstel. Daar is een flinke omslag in denken en doen voor nodig, met als basis wet en regelgeving die stimuleert dat het juiste water voor de juiste toepassing wordt gebruikt. Daarom stellen we als groep ondernemers een regenwaterwet voor." (Eduard van Vliet, Green Art Solutions.)

“Als regenwater aardolie was, stonden investeerders en politici in de rij om het te mogen toepassen. Ik verbaas me over het gebrek aan actie op dit vlak in Nederland en ik hoop dat we door onze krachten te bundelen als idealistisch ondernemers dit kunnen helpen oplossen.” (Tijs van Ruth - WaterLeider)

"Regenwater komt niet voor in de huidige drinkwaterwet. Dit is een gemis want het is een schonere bron dan de huidige bronnen, en er is meer dan genoeg van.  Albert Jansen." -(Hemel(s) Water)

Een regenwaterwet als actieplan

Een groep van dertien ondernemers uit de watersector bundelden in de afgelopen maanden kennis en ervaring om deze oplossing te creëren. Een belangrijke conclusie van de deelnemers aan de hackathon is dat  innovaties nuttig zijn, maar dat regelgeving achterhaald is  en zelfs een grote belemmering is voor het hergebruiken van regenwater. Nederlandse ondernemers behoren tot de beste ter wereld als het gaat om het slim inzetten van water. Pioniers in de watersector ontwikkelden eerder al een breed scala aan oplossingen voor het decentraal inzetten van regenwater. Zij kunnen van regenwater drinkwater maken en regenwater slim opslaan in tanks, regentonnen, natuurlijke en circulaire materialen, onder de weg en in duingebieden.

Het huidige rioolstelsel is op veel plaatsen zo ingericht dat regenwater snel wordt afgevoerd in plaats van het lokaal toe te passen. Een wetswijziging is nodig om ervoor te zorgen dat het juiste water voor de juiste toepassing wordt georganiseerd, centraal waar nodig, lokaal waar mogelijk, en dat we bijvoorbeeld geen grondig gezuiverd drinkwater meer gebruiken om onze toiletten mee door te spoelen. 
Volgende stap is de inhuur van een jurist om de wet operationeel te krijgen, om tot een echt actieplan te komen voor circulair inzetten van regenwater. 

Onthulling Waterbar in BlueCity

Hoe regenwater als grondstof kan worden ingezet, laten diverse installaties zien aan de nieuwe Waterbar. Er is een regenwaterafvoer gemaakt die het regenwater het gebouw in leidt. Twee verschillende installaties maken gebruik van dit water. Met een gezamenlijke buffercapaciteit van 5000 liter wordt het water verdeeld over verschillende toepassingen. Aan de bar kun je een glaasje regenwater of de regenwatercocktail drinken. Ook is er een ‘regenwaterdouche’ gemaakt van oude glijbaan onderdelen uit het Tropicana-zwembad. Hier kunnen medewerkers van BlueCity zich na het werk of sporten met gezuiverd regenwater opfrissen.

De waterbar laat ook zien wat de bundeling van krachten binnen en buiten de alliantie oplevert. Na de onthulling op 8 februari gaat de Waterbar dienst doen als pilot. De monitoring van de waterkwaliteit is onderdeel van de pilot die loopt tot eind van de zomer. Er wordt onderzocht of het als open source concept op andere plekken kan worden geïmplementeerd. Daarnaast gaat de Waterbar functioneren als evenementenlocatie voor onder andere discussieavonden over regenwater. 

De dertien regenwater ondernemers zijn:
Tijs van Ruth, Gideon Bergmans en Emma Gerritse (WaterLeider), Ger Pannekoek ( Urban Rainshell), Jenifer van Dijk (Water Wall), Eduard van Vliet (Green Art Solutions), Eliza Collins, Dorian Hill (Bufferblock), Erwin van der Zwaag (Wasteworks), Almin Zolotic (City Shower), Albert Jansen (Hemel(s) Water), Esther van Loon (Nijhuis Industries), Bas Sala  (Slimme regenton), Joost Brouwer (Waterbank).