Waterschap Hollandse Delta zorgt voor schoon en voldoende oppervlaktewater op de Zuid-Hollandse Eilanden Dordrecht, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, IJsselmonde en Voorne-Putten .

Schoon water

We willen graag dat het water in alle sloten (ook wel watergangen genoemd), vaarten en meren. In een sloot met goede waterkwaliteit leven veel verschillende waterplanten en waterdieren. Het waterschap werkt op verschillende manieren aan de waterkwaliteit:

Voor een aantal grotere wateren gelden de richtlijnen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Hollandse Delta heeft 41 van deze wateren in beheer. Deze moeten in 2027 allemaal een goede waterkwaliteit hebben.

PFAS

Veel mensen zijn bezorgd om de uitstoot van PFAS. Waterschap Hollandse Delta begrijpt en deelt deze zorgen. Ook waterschap Hollandse Delta maakt zich ernstige zorgen over PFAS en andere niet afbreekbare stoffen in het milieu. We monitoren en dragen bij aan onderzoek naar methoden om deze stoffen toch af te breken en het water ervan te zuiveren. Namens de verenigde waterschappen timmert de Unie van Waterschappen aan de weg voor een Europees verbod op deze chemicaliën.

Als waterschap vormen we samen met de betrokken gemeenten en andere betrokken instanties één overheid, bespreken mogelijkheden en trekken samen op in juridische procedures. Centraal daarbij staat het voornemen tot een totaalverbod op PFAS. Het waterschap staat voor aanpak bij de bron.

Meer info...

Chemours in Dordrecht is één van de bedrijven die onder het bevoegd gezag van de Provincie Zuid-Holland(externe link) valt.  Milieudienst Rijnmond(externe link) (DCMR) voert in opdracht van de provincie taken uit rondom vergunningverlening, toezicht en handhaving uit bij de bedrijven. Ook is de provincie bevoegd gezag voor zwemwater. De provincie wil duidelijkheid over PFAS in zwemwater. En gaf een negatief zwemadvies voor De Merwelanden in Dordrecht en voor Vrijenburgbos in Barendrecht.

Omgevingsdienst Midden-Holland(externe link) (ODMH) voert werkzaamheden uit voor de provincie voor het zwemwaterseizoen. Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid(externe link) adviseert over (moes)tuinen en PFAS. 

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(externe link) (RIVM) vindt u een toelichting over de toekomstige gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS en over de huidige(externe link). En de notitie(externe link) van RIVM over zwemwater.

De drinkwaterbedrijven Evides(externe link) en Oasen(externe link) hebben pagina’s over drinkwater en PFAS. De Unie van Waterschappen(externe link) vindt dat dat Europa de uitfasering van PFAS en andere vergelijkbare stoffen moet stimuleren.

Verder staat meer info op de site van waterschap Rivierenland(externe link) en de gemeenten Dordrecht(externe link), Alblasserdam(externe link), Molenlanden(externe link)Papendrecht(externe link) en Sliedrecht(externe link).

We kunnen het niet alleen

Om de waterkwaliteit te verbeteren werken we nauw samen met allerlei partners, bedrijven, organisaties en andere overheden. Ook inwoners kunnen een steentje bijdragen. 

Word een waterbaas

Het laatste nieuws

  • Hollandse Delta plaatst EC-meters

    Op Voorne-Putten zijn zogenoemde EC-meters geplaatst. Met de meetgegevens kunnen we nog beter het waterpeil en de waterkwaliteit in de gaten houden.