Herdenking Watersnoodramp 1953

Watersnoodramp 1953 's-Gravendeel

Op 1 februari 1953 is een groot deel van ons werkgebied getroffen door de watersnoodramp. Wij willen het belang van veilige dijken en goed waterbeheer onder de aandacht brengen van toekomstige generaties. Daarom hebben wij voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in ons werkgebied lesmateriaal ontwikkeld om in de klas te gebruiken.

 

Lesbrief Watersnoodramp 1953

In de Lesbrief Watersnoodramp 1953 (pdf, 703 kB) ligt de nadruk op het voorkomen van een watersnoodramp in de toekomst en de rol van het waterschap. Bijvoorbeeld het versterken van de dijken in ons gebied. De lesbrief kunt u digitaal gebruiken.

In 2013 was het 60 jaar geleden dat de Ramp plaatsvond. Wij hebben toen een verhalenwedstrijd uitgeschreven. Dit zijn de winnende inzendingen:

Deze leerlingen hebben met hun groep het baggermuseum in Sliedrecht bezocht. Andere jaren is er geen verhalenwedstrijd!

Videofilm 'Overleven met water'

Een videofilm met drie ooggetuigen uit ons gebied vormt een goede introductie op de les over de watersnoodramp van 1953. De film is deels opgenomen in een bestaande Noorse noodwoning en bevat onder andere authentieke beelden van de ramp.

Videofilm 'Overleven met water' (Duur: 14 minuten)

Bouwplaat Noorse noodwoning

In 1953 hebben de overstroomde gebieden internaionale hulp gekregen. Uit Scandinavië kwamen houten noodwoningen. Op verschillende plaatsen in ons werkgebied zijn deze houten huizen nog steeds bewoond.

Deze bouwplaat kunt u afdrukken op stevig papier:

Bouwplaat Noorse woning, A3 formaat (1pdf, 340 kB)

60 jaar later

In 2013 was het 60 jaar geleden dat de Ramp plaatsvond. Alle herdenkingsactiviteiten  waar Hollandse Delta in dat jaar bij betrokken was staan hier:

Ook het bestuur van het jeugdwaterschap bezocht toen ons werkgebied:

Meer educatief materiaal van waterschap Hollandse Delta staat op de pagina:
'Leren over Water'.

Lees meer over

waterbeheer dijken