Als waterschap willen wij het PFAS-probleem bij de bron aanpakken. Daarom doen wij mee aan een speciale waterketen editie van de BlueCity Circular Challenge. Onze uitdaging: hoe kun je duurzaam omgaan met door PFAS vervuilde bagger? Samen met een team van jonge professionals, krijgen we hiervoor 6 weken de tijd om een schaalbaar product te ontwikkelen uit deze afvalstroom.

Bagger vervuild met PFAS

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) vind je in veel producten en kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Helaas zijn PFAS toch terechtgekomen in de bodem, bagger en oppervlaktewater. “We dragen al actief bij aan het realiseren van een circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan: door bagger zoveel mogelijk lokaal toe te passen. Maar ook het PFAS probleem willen we bij de bron aanpakken. Daarom doen wij mee aan de Circular Challenge!" aldus Laura Everdij, projectmanager bij het waterschap.

Deelnemers

Naast ons waterschap, sluiten ook 4 andere waterschappen en AquaMinerals zich aan bij deze editie van de BlueCityCircular Challenge. Samen met een klein, multidisciplinair team van jonge professionals en onder begeleiding van circulaire pioneers uit het netwerk van BlueCity, gaat iedere organisatie aan de slag met het verwaarden van een eigen reststroom. Met als resultaat interessante innovaties die per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie.

Over de BlueCity Circular Challenge

Aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de ketenkampen we met afvalproblemen. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De Circular Challenge biedt gevestigde organisaties en bedrijven de kans om kennis te maken met de circulaire economie door binnen 6 weken een schaalbaar product te ontwikkelen uit een eigen reststroom. Onder begeleiding van pioniers op het gebied van duurzaam ondernemen, design thinkers en financieel experts, ontwikkelt een klein, multi-disciplinair team van studenten en young professionals een business case en een tastbaar prototype. Deelnemers staan daarmee aan de wieg van kansrijke (corporate) startups en veelbelovende innovaties. Het resultaat: new circular business met economisch interessante innovaties die per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie.

Wanneer

Deze editie van de BlueCity Circular Challenge loopt van 21 mei 2021 t/m 1 juli 2021.

Benieuwd naar de eindresultaten? Deze worden op 1 juli gepresenteerd tijdens een feestelijke finale dieonline live mee te kijken is.

Duurzame Toekomst

Als waterschap zorgen we voor schoon en voldoende water. Omdat het klimaat verandert, werken we zoveel mogelijk circulair, duurzaam en energieneutraal. Meer weten? Kijk op: wshd.nl/klimaat