De storm Ciara heeft weinig schade aangericht bij waterschap Hollandse Delta. Zondag viel een boom op het fietspad aan het havenhoofd bij Goedereede. Vanochtend sneuvelden nog twee bomen op Goeree-Overflakkee en een boom langs het fietspad bij de A16.

Waarschijnlijk stroomt het water bij vloed over de fietspaden langs de Oude Maas naar Rhoon en van Spijkenisse naar Hellevoetsluis. Daarom blijven ze vandaag en morgen gesloten voor fietsers. Ook de inlaten zijn dicht, zodat er geen rivierwater de polder kan instromen.

Sluizen dicht

Vanwege het hoge water zijn ook de sluizen in Strijensas, Numansdorp, Oud-Beijerland, Middelharnis en Stad aan het Haringvliet gesloten. De sluis in Spijkenisse blijft nog open. “We houden de waterpeilen echter goed in de gaten houden,” aldus een woordvoerder. “Want aan het eind van de middag en morgen verwachten we op verschillende plaatsen hoge waterstanden in de rivieren.” 

Hoge waterstanden

Volgens de verwachtingen van Rijkswaterstaat stijgen de waterstanden op de Oude Maas vanmiddag boven de 2 meter NAP.  “Het is voor ons reden om extra alert te zijn, maar het is niet verontrustend,” aldus het waterschap. De combinatie van storm, springtij en hoge rivierafvoer zijn de oorzaak van de hoge waterstanden.