Het knotten van wilgen gaat weer starten. In onze polders hebben we veel wilgen en krijgen we vaak vragen over het knotten ervan. We leggen het graag uit.

Wanneer knot je een wilg?

Wilgen groeien snel, maar vaak snoeien of knotten is niet nodig. Ongeveer elke 3 à 4 jaar tussen november en maart. Knot een wilg niet in zijn bloeitijd (april tot begin oktober), dan stopt de zuurstofproductie. De stam wordt dan heel zwak en sterft af.

Waarom is dat nodig?

Eenmaal begonnen met het knotten, dan moet je dit blijven doen. Zo blijft de knot compact. Gebeurt het knotten van een wilg niet op tijd, dan worden de takken te zwaar en kan de wilg inscheuren of omvallen.

Hoe ga je te werk?

Bij dunne takken gebruik je een snoeischaar, dit geeft een nette snijwond. Deze takken knip je af tot op de knot zelf. Voor dikke takken pak je een snoei- of kettingzaag. Zaag de dikke takken tot 20 cm van de knot af en daarna de rest. Zo verklein je de kans op scheuren van de knot en hou je een mooie knot over.

Geknotte wilg van dichtbij

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.

Afleveringen nalezen?

Een aflevering nalezen? Op de overzichtspagina Buiten gewoon groen staan alle afleveringen overzichtelijk bij elkaar.