Waterplanten groeien steeds beter in ons water. Dat is natuurlijk goed voor de biodiversiteit, maar kan problemen geven voor de hoeveelheid water in de sloot.

Als er te veel waterplanten in de sloot staan, kan het water niet goed doorstromen. Om dat te voorkomen halen we op dit moment waterplanten weg uit diverse sloten en singels. We kijken kritisch hoeveel waterplanten we verwijderen. Op steeds meer locaties waar voldoende ruimte is laten we een gedeelte van de waterplanten staan.

In de Hoeksche Waard is dit op een plek erg goed gelukt. Dat zie je op de foto. Deze sloot was behoorlijk dichtgegroeid met watergentiaan, dat zijn de gele bloemen op de achtergrond en waterpest (onder water). Door de middenbaan te maaien met de maaiboot is er nu weer voldoende ruimte om water aan en af te voeren.

De kanten zijn hierbij met rust gelaten, zodat er ook nog voldoende habitat is voor vissen en kleine waterdiertjes. Voor hen is deze vegetatie van levensbelang om te schuilen, te eten en zich voort te planten. 

sloot die pas gemaaid is

Een aflevering nalezen?

Op de overzichtspagina Buiten gewoon groen staan alle afleveringen overzichtelijk bij elkaar.