Zo begrijpen we beter welke reis ze maken en welke knelpunten ze tegenkomen. Het onderzoek helpt waterbeheerders om sluizen, gemalen en vispassages te verbeteren voor een effectieve vismigratie.

Unieke kleurcode

De glasalen worden gevangen aan de zeezijde. Tijdens een korte verdoving wordt via een sneetje een unieke kleurstof ingebracht. Dit kleurringetje vertelt waar en wanneer een groep glasaaltjes is losgelaten. Als ze langs een van de 22 glasaaldetectiestations in de Rijn-Maasmonding zwemmen, worden ze geregistreerd. Wij zien dan welke weg ze hebben afgelegd en hoe lang dat duurde. Bovendien weten we welke polders populair zijn om in op te groeien tot volwassen paling.

Resultaten

Ruim 20.000 gemerkte glasalen zijn uitgezet bij het Haringvliet en de Nieuwe Waterweg. De meeste worden terug gevangen in het westelijke deel van de Nieuwe Waterweg en bij spuisluis Zuiderdiep. Ook is een aantal opgedoken in het Haringvliet en het gemaal Putten. Het onderzoek loopt nog. In 2023 delen we de eindresultaten.

Gemerkte glasaaltjes

Wil je meer weten over de glasaaldetector?

Kijk dan eens op de site van ELFI | Elver Finder.

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.