Sloten en singels zijn er in allerlei soorten en maten: lang, breed, kort, smal en alles daar tussenin. Martijn van der Torre van het waterschap komt ze allemaal tegen op zijn tochten als schouwmeester door de polder. „Elke sloot heeft een eigen code, zodat we weten wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.” Dat is belangrijke informatie bij de schouw, de controle van het slootonderhoud.

Want vanaf 1 december trekt Martijn eropuit met zijn laptop. „Ik kijk of de sloten in mijn gebied er goed bijliggen”, zegt hij. „Het water moet goed kunnen doorstromen en er mogen geen waterplanten in de weg staan.” Martijn controleert de sloten in een deel van Voorne-Putten. Tientallen van zijn collega’s doen hetzelfde in de rest van het werkgebied van waterschap Hollandse Delta. Bij elkaar is dat zo’n 7.400 kilometer en ruim 18.000 sloten.

Groen of rood

Een goedgekeurde sloot maakt Martijn groen op zijn laptop. Als hij ziet dat de waterplanten niet of onvoldoende zijn weggehaald, dan keurt hij de sloot af en krijgt deze een rode kleur. „Degene die verantwoordelijk is voor het slootonderhoud krijgt van ons een brief als het niet in orde is. Hij krijgt een herkansing om het alsnog in orde te maken.” Het is niet de leukste post om te ontvangen, erkent Martijn, maar dat kan niet anders. „Alle sloten moeten in het voorjaar schoon zijn. Want dan is de sloot het domein van de waterdieren en -planten om zich te ontwikkelen.”

Hoe weet je wie verantwoordelijk is voor een sloot? “Aan de buitenkant kun je niet zien of dat een particulier, de gemeente of het waterschap is. Langs de sloten van het waterschap ligt vaak een onderhoudsstrook van 5 meter. Deze strook moet vrijgehouden worden, zodat onze machines die het onderhoud uitvoeren ongehinderd hun werk kunnen doen. Wie verantwoordelijk is voor het slootonderhoud staat op de website van waterschap Hollandse Delta. Daar staat ook wat je precies moet doen.”

Schouwmeester Waterschap Hollandse Delta aan het werk
Schouwmeester Martijn van der Torre aan het werk.

Zoek je eigen sloot

De regels rond sloten zijn soms een onaangename verrassing voor nieuwe bewoners of mensen die net van de stad naar het platteland zijn verhuisd. Martijn begrijpt dat wel. „Het is ook niet leuk als je een stuk van je tuin moet vrijhouden voor onderhoud door het waterschap. Of als je als bewoner zelf voor het slootonderhoud moet zorgen.” Hij adviseert mensen die aan het water wonen daarom goed te kijken wie het onderhoud moet uitvoeren. Op wshd.nl/schouw staat een kaart waar die informatie voor elk adres staat. Daarover heeft Martijn nog een gouden tip. „Als er voor het nummer van de sloot bij jouw huis of bedrijf een T staat, dan hoort de sloot meestal bij de woning of het bedrijf dat aan die sloot grenst. Die is dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Maar er zijn uitzonderingen. Hierover kun je altijd contact opnemen met waterschap Hollandse Delta.”

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.

Afleveringen nalezen?

Een aflevering nalezen? Op deze pagina staan alle afleveringen overzichtelijk bij elkaar.