Sinds de zomer van 2020 heeft waterschap Hollandse Delta het beleid om elke boom die gekapt wordt te herplanten. Hiermee houdt het waterschap het bomenoppervlak in de regio op orde. Bomen zijn belangrijk voor ons omdat ze CO2 vastleggen, fijnstof afvangen uit de lucht en voor verkoeling zorgen tijdens warme dagen.

Herplanten 800 bomen deze winter gestart

In 2020 en 2021 zijn er door het waterschap zo’n 800 bomen gekapt, veelal vanwege veiligheid of ziekte. Dit betekent dat er 800 bomen herplant moeten worden en dat gebeurt dit winterseizoen, van Nieuwe Maas tot Volkerak en van de Biesbosch tot de Noordzee. Het aanplanten is deze maand al begonnen en wordt in april afgerond.

Robuust bomenbestand

Het waterschap selecteert de locaties voor herplant en bepaald welke boomsoort wordt herplant. Herplant vindt altijd plaats in de buurt waar de oude boom gekapt is, en sowieso op hetzelfde eiland. Bij het selecteren van de boomsoort streeft het waterschap naar een diverse soortkeuze, zodat een robuust bomenbestand ontstaat dat beter bestand in tegen ziekten en plagen, zoals de iepziekte en de eikenprocessierups.

Aanplanten of herplanten van bomen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.

Afleveringen nalezen?

Een aflevering nalezen? Op deze pagina staan alle afleveringen overzichtelijk bij elkaar.