Bij de eerste koude winterdagen beginnen wij te dromen van schaatsen op natuurijs. Maar wat gebeurt er met de flora en fauna op en onder het ijs? 

IJs isoleert

Een ijslaag isoleert. Het water eronder koelt trager af waardoor sloten en plassen niet tot op de bodem dichtvriezen. Net daarboven zakt de watertemperatuur bijna nooit onder nu. Zo kunnen waterdieren actief blijven. Het ijs moet wel helder en doorzichtig zijn, zodat er zonlicht doorheen kan. Waterplanten en algen leven van zonlicht en hebben licht nodig om zuurstof te produceren. Zuurstof die van levensbelang is voor vissen en waterinsecten.

Winterslaap

De meeste amfibieën houden een winterslaap. Ze overwinteren in de sliblaag, in een holte of tussen planten en algen. Sommige ongewervelde waterdieren zoals slakken en kokerjuffers metselen hun huisje dicht om de vrieskou buiten te houden.

Overleven onder het ijs

Vissen en waterinsecten die wél actief zijn in de winter zijn survival experts. Ze blijven uit de buurt van het ijs, want door aanraking met ijskristallen kunnen ze doodvriezen in het ijs. Vissen trekken vaak weg uit kleine sloten en plassen op zoek naar diepere en warmere wateren.

Bevroren waterkant met rietkraag

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.

Afleveringen nalezen?

Een aflevering nalezen? Op deze pagina staan alle afleveringen overzichtelijk bij elkaar.