De subsidieregeling van waterschap Hollandse Delta die burgers en bedrijven kunnen gebruiken voor klimaatadaptieve initiatieven is een succes. Met deze subsidieregeling kunnen inwoners en bedrijven er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze regenwater opvangen of meer groen of water in de omgeving aanleggen. Vooral inwoners hebben gebruik gemaakt van de subsidie. Al na vier maanden was het budget op.

Tuinhuis met groen dak

Johan van Driel, heemraad water & klimaat bij waterschap Hollandse Delta, is zeer tevreden met de resultaten van de subsidieregeling: “De regeling is gericht op het makkelijker maken van het nemen van maatregelen die bijdragen aan klimaatadaptatie. Tegelijk vergroten we hierdoor de kennis en bewustzijn over wat je zelf kan doen. Het verwijderen van tegels voor groen bijvoorbeeld. De inwoners, bedrijven en scholen, die de subsidie hebben aangevraagd, maken duidelijk dat inwoners bewust bezig zijn met water in hun directe omgeving. En dat is een goede zaak.”

Groen dak

De familie Vavier uit Mijnsheerenland heeft de subsidie gebruikt voor een groen dak op hun huis. Met een groen dak kan je regenwater langer vasthouden: “Mede dankzij de ondersteuning vanuit het waterschap hebben we eindelijk het groene dak op een deel van onze huis kunnen realiseren. Naast dat het erg mooi is, heeft het een positief effect op de omgeving. Als we naar buiten kijken zien we ongestoord bijen, vlinders en vogeltjes vliegen en fladderen.“

Heftige regenval

Dakterras met groen dak

“Ook hebben we een extra regenton aangeschaft dankzij het waterschap. Dit is een perfect manier om met pieken in regenval en droogte in de zomer om te gaan. We hebben voor onze tuin altijd water beschikbaar, zonder dat we daarvoor drinkwater hoeven te gebruiken. En bij hevige regenval ontlasten de regentonnen het riool. Win win dus!", voegt de familie uit Mijnsheerenland eraan toe.

Groener

“De voordelen van een groen dak zijn legio: het maakt de buurt mooier en groener, het zuivert de lucht, zorgt voor een grotere biodiversiteit, én het beschermt mijn dak tegen zonlicht waardoor het langer meegaat”, verklaart René de Vries uit Barendrecht, die de subsidie eveneens gebruikte voor zijn huis, “Het isoleert het huis beter en doordat de planten water opnemen, is er minder kans op waterschade en wordt het riool minder belast.”

Vervolg

Regenton

Volgend jaar hervat Hollandse Delta de subsidieregeling. Inwoners en bedrijven kunnen dan weer een bijdrage aanvragen om bijvoorbeeld hun tuin of een school watervriendelijk(er) te maken.