"In deze ton gaat iets meer water dan een mens elke dag gebruikt," zegt Leo Stehouwer. De heemraad van waterschap Hollandse Delta wijst naar de nieuwe regenton van de Koningin Julianaschool in Heerjansdam waar 150 liter water in kan. "Je kunt er bijvoorbeeld plantjes mee watergeven of de tuin sproeien. Dat bespaart drinkwater."

Kinderen van de Julianaschool in Heerjansdam pakken een sticker op hun nieuwe regenton

Het LeXlab verzorgt 10 workshops over moestuinen aan basisscholen die vorig jaar aan de KinderKlimaatTop Drechtsteden deelnamen.

De Koningin Julianaschool was een van die scholen. Alle kinderen hebben toen met elkaar nagedacht over hoe zij hun eigen school of omgeving duurzamer konden maken.

Zij bedachten oplossingen om beter om te gaan met energie, mobiliteit, water en afval. Na afloop van de KinderKlimaatTop kregen alle deelnemende scholen een moestuinpakket inclusief workshop.

Moestuinpakket

In maart wordt het lente en begint het tuinseizoen. Dat is een goed moment om het pakket uit te delen. Het pakket bestaat uit een moestuinbak met moestuingrond, een zadenpakket en een regenton. Het LeXlab gaat samen met de basisscholen aan de slag met de moestuintjes op het schoolplein.

De plek van de moestuinbak wordt zorgvuldig samen met de kinderen uitgekozen. Sommige zaadjes gaan direct de grond in, andere gaan eerst in kiembakjes. Ook wordt er uitgelegd hoe de moestuin moet worden onderhouden. De kinderen zorgen de rest van het schooljaar zelf voor het onderhoud van de moestuin.

Regenton

Om de moestuin water te geven heeft iedere school nu ook hun eigen regenton. Stehouwer van het Waterschap: "Op deze manier moedigen we de kinderen aan om ook na de KinderKlimaatTop samen aan een beter klimaat te werken.”

De moestuinworkshop en de materialen zijn mede mogelijk gemaakt door: Drechtsteden, LeXlab, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Vreeken’s Zaden, HVC Groep en waterschap Hollandse Delta en Rivierenland.

De volgende KinderKlimaatTop is eind 2020 en wordt waarschijnlijk in de Hoeksche Waard gehouden.