Vanaf 25 maart regent het de komende 4 jaar tonnen in de maasstad. Waterleider, wijkbedrijf de Middellander en DuzaMMM vormen een team dat Rotterdammers helpt bij het aansluiten van een regenton. Waterschap Hollandse Delta steunt deze watervriendelijke actie. Doel is om inwoners meer bewust met water om te laten gaan. Vooral nu door het veranderende klimaat vaker watertekort en wateroverlast voorkomt.

Teveel regen bewaren voor droge tijden

Het besef dat we zuiniger met (regen)water moeten omgaan, dringt steeds meer bij mensen door. Dat besef kan nog wel een zetje krijgen, vinden de initiatiefnemers. Waterleider Tijs van Ruth: "We willen de “oh ja, nu je het zegt” oproepen. Lange droge zomers en hevige regenbuien wisselen elkaar steeds vaker af. Deze weersextremen leiden tot overlast. Denk aan dorre planten, lekkages en een overbelaste riolering. Met een regenton kunnen Rotterdammers een bijdrage leveren aan een klimaatbestendige stad. Opvangen bij regen en gebruiken bij droogte. Elke regendruppel die in de ton komt, voorkomt natte voeten. Het regenwater kan je later weer gebruiken voor bijvoorbeeld planten. Zo bespaar je drinkwater en help je het milieu."

Hulp bij aansluiten

Het uitzoeken van een regenton, het bestellen, het transport en –voor veel mensen- het aansluiten is niet makkelijk. Daarom staat een speciaal 'aansluit-team' van dit regentonnenproject klaar om hulp te geven. 

De aansluitkosten zijn veel lager dan normaal. Dit komt door bijdragen van het waterschap en andere samenwerkingpartners. De prijs van de ton zelf is hetzelfde als in tuincentra.

Subsidie waterschap Hollandse Delta

Vanaf half april 2020 geeft Hollandse Delta weer subsidie voor goede ideeën van inwoners om de omgeving watervriendelijk te maken. Je kunt mogelijk ook subsidie voor een regenton krijgen.

Gratis tuinadvies

Degene die de ton komt aansluiten, helpt ook bij vragen over de vele mogelijkheden van watergebruik. Denk hierbij aan tips over geveltuinen, groene daken, infiltratie, afkoppelen en tuininrichting.

Regenton bestellen

Kijk op www.hetregenttonnen.nl(externe link) voor meer informatie

Samenwerkingspartners

Het project is een initiatief van WaterLeider, Wijkbedrijf De Middellander en DuZaMMM en wordt ondersteund door: Rotterdams WeerWoord/Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Delfland en waterschap Hollandse Delta.