De regen tikt tegen het raam, de wind waait harder en de bruingele blaadjes bedekken de grond: het is herfst. Voor ons als waterschap begint dan weer het stormseizoen. Dat loopt van 1 oktober tot 1 april. In deze periode komen storm en hoogwaterstanden het meest voor. Voor onze dijken, duinen en andere waterkeringen is het stormseizoen hét moment om hun werk te gaan doen: iedereen beschermen tegen overstromingen.

Stormseizoen: hoe hebben we ons voorbereid?

Om goed voorbereid te zijn op storm en hoogwater zijn we in het voorjaar en in de zomer druk bezig geweest om alles in orde te maken. Wat hebben we bijvoorbeeld gedaan?

  • We keken of er kale plekken waren in de grasmat van een dijk. Gras is namelijk belangrijk voor de stevigheid van de dijk, want de wortels beschermen de grond van de dijk als een soort deken.
  • We controleerden op beschadigingen zoals scheuren in onze dijken en maakten deze dicht waar nodig.
  • Ook verwijderden we spontaan opgekomen bomen en struiken. Als ze groter groeien kunnen hun wortels namelijk de dijk verzwakken.
  • Aan de kust hebben we gemeten of de duinen nog breed en hoog genoeg zijn. Zo kunnen ze tijdens een storm hoge golven tegenhouden.

Problemen die de dijk, duin of andere waterkering kunnen verzwakken zijn voor 1 oktober opgelost. Ook werkzaamheden waarvoor we in een dijk moeten graven of waarbij de grasmat stuk kan gaan, voerden we vóór het stormseizoen uit.

Storm en hoogwater: zo hou jij droge voeten

Je staat er vast niet dagelijks bij stil, maar ook jij leeft waarschijnlijk enkele meters onder de zeespiegel. Zonder dijken staat een groot deel van Nederland onder water. Wij beheren waterschap zo'n 800 kilometer aan dijken, duinen en kades. Maar liefst 364 kilometer daarvan houdt het water van de grote rivieren en binnenmeren tegen. Deze waterkeringen moeten stevig genoeg zijn om extreem hoge waterstanden aan te kunnen.

De zeven Zuid-Hollandse eilanden beschermen tegen hoogwater betekent in de praktijk dat we regelmatig controleren of alles nog goed werkt. Tijdens het stormseizoen testen we daarom maandelijks alle keersluizen in de dijken, dammen, sluizen, kleppen, schuiven, deuren, schotten en andere constructies. Zo blijven we beschermd tegen hoogwater vanuit de zee en de grote rivieren. In de winter inspecteren we de dijken ook om te kijken of er bijvoorbeeld geen bomen zijn omgewaaid. Omgewaaide bomen kunnen grote kuilen veroorzaken die de dijk kunnen verzwakken.

Hoe beïnvloedt storm de kans op een overstroming?

Help mee om de dijken te beschermen

Ook jij kunt helpen om de dijken heel te houden. Laat bijvoorbeeld de hond niet graven in een dijk. Door het gegraaf beschadigt de grasmat, terwijl deze belangrijk is om de grond van de dijk bij elkaar te houden. Ook crossen met een motor of quad over een dijk moet je daarom niet doen. De banden beschadigen het gras, waardoor grond van de dijk kan wegspoelen.

En ‘tegel eruit, plant erin’? Een goed idee in een gewone straat, maar als je op of langs een dijk woont dan mag dat niet. Stenen en tegels van een dijk weghalen zorgt ervoor dat bij hoogwater hier als eerste grond uit de dijk wegspoelt. Dat maakt de dijk minder sterk. Laat de stenen van een dijk daarom altijd op hun plek liggen. Zie je iets vreemds aan de dijk? Meld dat dan bij ons.