De jeugdbestuurder staat ons waterschap gedurende twee jaar bij met raad en daad over hoe wij het beste jongeren kunnen bereiken en betrekken bij de fascinerende wereld van water(beheer). Een jeugdbestuurder geeft bijvoorbeeld een gastles op een basisschool of gaat in gesprek met de dijkgraaf over zijn visie op waterbeheer. Ook gaan ze naar evenementen over water in ons werkgebied, of organiseren ze zelf activiteiten voor jongeren over de taken van het waterschap en waterbewustzijn.  

    Wat doe je als jeugdbestuurder?

    Als jeugdbestuurder sta je ons waterschap gedurende twee jaar bij met raad en daad over hoe wij het beste jongeren bereiken en betrekken bij de fascinerende wereld van water(beheer). De ene dag geef je een gastles op een basisschool, de andere dag ga je in gesprek met de dijkgraaf (de baas van het waterschap) over jouw visie op waterbeheer. Ook ga je naar evenementen over water in ons werkgebied, of organiseer je zelf activiteiten voor jongeren over de taken van het waterschap en waterbewustzijn.  

    Je doet ervaring op met samenwerken in een landelijk netwerk van jongeren en je ontmoet interessante mensen. Daarnaast leer je beter presenteren, debatteren, organiseren en in het openbaar spreken. Je krijgt inzicht in wat er nodig is om onze voeten droog te houden en om ervoor te zorgen dat ons water schoon en gezond blijft. Je leert over de maatregelen die worden genomen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en hoe het waterschap omgaat met duurzaamheid. 

    Voor je inzet krijg je een vergoeding én je doet enorm veel ervaring op! 

    Jeugdbestuurder Benthe Kooiman: "Het was supertof!"

    Na 2 jaar heeft Benthe Kooiman op 19 maart 2024 officieel afscheid genomen als jeugdbestuurder bij ons waterschap. Ze ontving uit handen van dijkgraaf Jan Bonjer een speciaal waterschapsglas, vergezeld van woorden van waardering.  

    Lees hier het volledige artikel 

    Benthe ontvangt van dijkgraaf Jan Bonjer als afscheidscadeau een speciaal waterschapsglas

    Landelijk Jeugdwaterschap

    De waterschappen willen jongeren meer en beter betrekken bij water en waterbeheer. Zij richtten daarom in 2010 het landelijk Jeugdwaterschap op. Dit Jeugdwaterschap is de jongerendenktank voor de waterschappen en staat uit jongeren tussen 14 en 18 jaar. Zij zijn de stem van de jongeren uit de 21 Nederlandse waterschappen. Veel waterschappen hebben een regionale jeugdbestuurder die het waterschap naar jongeren toe vertegenwoordigt. Alle jeugdbestuurders bij elkaar vormen het Landelijk Jeugdwaterschap. De jeugddijkgraaf is voorzitter van dit nationale jeugdwaterschapsbestuur. Gezamenlijk bedenken en adviseren zij over activiteiten voor jongeren over diverse onderwerpen, zoals schoon en voldoende water, veilig leven met water en het klimaat. Ze denken na over de waterproblemen in de toekomst. Hun toekomst!

    Meer over het Nationaal Jeugdwaterschap vind je op de website van de Unie van Waterschappen(externe link) en hun Instagramaccount (@jeugdwaterschap).